Η Νεκταρία Παλέτσου γεννήθηκε στήν Αθήνα. Με αφορμή την εξαιρετική προετοιμασία της χορωδίας για την Α' παγκόσμια εκτέλεση της όπερα «Ο μικρός πρίγκιπας» του N. Schapfl στο Salzburg προσεκλήθει (η ίδια και η χορωδία της Amadeus Chor
Salzburg) να εκτελέσει το ίδιο έργο με την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπό τη Μουσική Διεύθυνση του
Sebastian Weigle το Φεβρουάριο του 2004.


Από την αρχή της σαιζόν 2015/16 και ως σήμερα εργάζεται σαν
Διευθύντρια Χορωδίας στο τμήμα Όπερας στο θέατρο Theater an der Rott της Κάτω Βαυαρίας.


Απο το 2005 εργάστηκε στην Όπερα του Salzburg σάν μόνιμη Βοηθός Διευθυντή Χορωδίας και Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας του Θεατρου, στα Kulturtage και στο Festpielhaus καθώς και στην Mozartwoche Salzburg.
 

Από το 1999 ως το 2005 εργάστηκε ως μουσική συνεργάτης στους ίδιους φορείς ως Βοηθός Διευθυντή Χορωδίας και ως Β' Διευθύντρια Χορωδίας με χρέη μουσικής συνοδείας, Διεύθυνση Χορωδίας Ορχήστρας σκηνής και μουσική προετοιμασία της χορωδίας.


Το 2011 ήταν διευθύντρια της χορωδίας της Oper im Berg Salzburg. Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στο Πανεπιστήμιο Universität für Musik und darstellende Kunst MOZARTEUM του Salzburg-Αυστρίας στις τάξεις των Prof. Walter Hagen-Groll (πρώτου Διευθυντή Χορωδίας υπο τον Karajan) καθώς και του Prof. Karl Kamper (Διευθυντή χορωδίας της Deutsche Oper Berlin), από όπου και αποφοίτησε το 2001 με Δίπλωμα
Διεύθυνσης Χορωδίας Magister Artium.


Συνέχισε για δύο χρονια στο μεταπτυχιακό τμήμα Διεύθυνσης
Χορωδίας με την απόκτηση διπλώματος απο το ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και στο τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας, τάξη Prof. Nikolaj Zlicár στο Anton Bruckner Musikuniversität Linz-Αυστρίας, από όπου και απεφοίτησε με Master für Dirigieren και αυτό με άριστα παμψηφεί.

 

Συνεργάστηκε στα πλαίσια της Mozartwoche Salzburg με μαέστρους όπως ο Hubert Soudant, Howard Arman και Ola Rudner, σκηνοθέτες όπως ο Pet Halmen και η Christine Mielitz στο Cosí fan tutte, Die Zauberflöte και Carmen.


Έχει διευθύνει την χορωδία και ορχήστρα Chor und Ensemble der Universität Mozarteum σε συμφωνικά έργα Haydn, Szymanowski, Britten, Mozart, Bernstein, Ravel, την Südböhmische Kammerphillharmonie Budweiss σε έργα Mendelssohn και Μοzart.
 

Τον Δεκέμβριο του 2016 διηύθυνε το χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του J.S. Bach με τη Συμφωνική Ορχήστρα Bad Reichenhaller Philharmonie και τη Visino Chor Effenfelden e.V. αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
 

Στην Ελλάδα φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στις τάξεις Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών και Κλασσικού Τραγουδιού, από όπου απεφοίτησε με πτυχίο Ωδικής και Αρμονίας με 'Αριστα παμψηφεί.
 

Τα πρώτα μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας έλαβε κοντά στόν
Α. Κοντογεωργίου και διεύθυνσης ορχήστρας με τον Μ. Λογιάδη.
Η Νεκταρία Παλέτσου εργάζεται ως Διευθύντρια Χορωδίας και
Ορχήστρας, συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την ελληνική χορωδιακή μουσική στο Universität Mozarteum Salzburg Αυστρίας στο οποίο και ζει.
Ίδρυσε την Kulturvereinigung Salzburger Opernkinderchor με
εξειδίκευση το παιδικό μουσικό θέατρο και εκτός των άλλων διευθύνει τη χορωδία Amadeus Ensemble Salzburg, την Cantemus Frauenchor München, τη St. Stephans Chor Freilassig και τη Χορωδία Rund ums Jahr Ebenau.


Την πρώτη της συνεργασία με τη χορωδία της ΕΡΤ και την Κρατική ορχήστρα Αθηνών πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2013 προετοιμάζοντας το Ρέκβιεμ του Μ. Θεοδωράκη, από τότε συνεργάζεται σε τακτικά διαστήματα ως μαέστρος με τη χορωδία της ΕΡΤ.